Kattengedragstherapie Amsterdam
/

Kattengedragstherapie, advies en educatie

 

Wat is probleemgedrag?

Kort gezegd: het vertonen van gedrag dat voor ons onacceptabel is. Ik zeg met nadruk: voor ons onacceptabel. Want vanuit de kat gezien gaat het zeker niet altijd om probleemgedrag.
In veel gevallen is het zo dat de kat op de één of andere manier niet het gedrag kan vertonen dat hij/ zij in normale (ideale) omstandigheden zou vertonen. De kat zal op zijn manier gaan proberen om jou duidelijk te maken dat niet alles is zoals hij het graag ziet/ ervaart. Dit duidelijk maken kan door mensen ervaren worden als probleemgedrag en dat is het in de praktijk ook meestal. Het is tenslotte niet echt fijn als jouw kat bijvoorbeeld onzindelijk is, agressief is, bang is, of aan de muren krabt. Er is echter een nuance aan te brengen tussen de ene soort probleemgedrag en de andere soort probleemgedrag.

Krabben bijvoorbeeld, is natuurlijk gedrag voor een kat. Krabt de kat echter aan de bank of aan het behang (om welke reden dan ook), dan hebben wij als mensen daar een probleem mee.  Onzindelijkheid daarentegen is geen natuurlijk gedrag voor een kat. Een kat zal van kittenleeftijd af aan zindelijk zijn. Als dat niet het geval is, is dit een teken dat er iets mis is. Dit kan een lichamelijke oorzaak hebben. Om deze reden zal er bij onzindelijkheidsproblemen altijd eerst een dierenartsonderzoek nodig zijn.  

Maar natuurlijk gedrag of niet: alle gedrag waar jij als kattenbaasje een probleem mee hebt is probleemgedrag. En daar kan ik jou bij helpen.


Krabben is natuurlijk gedrag voor een kat, maar ongewenst aan de bank of het behang.


    



Ik ben geen kattenfluisteraar, ik bezit geen bijzondere gaven om op een andere manier te communiceren met katten dan andere mensen. Wat ik wel ben is een persoon die door een serieuze opleiding kennis heeft verkregen over het gedrag van katten, lichaamstaal etc.
Katten communiceren namelijk ook, net als mensen en andere zoogdieren. Het probleem is echter dat wij als mens, met onze mensenogen kijken naar het gedrag van katten en vooral: dit op een menselijke wijze gaan interpreteren. Hier gaat het dan vaak mis. Niet omdat de goede wil er niet is, maar omdat kattencommunicatie wezenlijk anders is dan die van ons.
Op deze manier kan een kat bepaald gedrag vertonen waarbij hij ons vaak wil vertellen dat er iets is dat hem niet goed bevalt, of ongelukkig maakt. Gedrag dat bij ons, de mens, meestal in slechte aarde valt. Probleemgedrag komt dus niet uit de lucht vallen en is ook geen manier van de kat om jou te “plagen” Het is een serieuze vraag om hulp en komt ergens vandaan. Waar vandaan? Daar ga ik, samen met jou, naar zoeken. Dit wordt door een kattengedragstherapeut de motivatie voor het gedrag genoemd. En alleen door heel veel uitvragen kan ik uitzoeken waar de motivatie van jouw kat voor een bepaald probleemgedrag ligt. Ik ga dus niet het probleem alleen bestrijden: dit is lapwerk. Maar ik ga grondig spitten naar de echte motivatie en zal deze aan gaan pakken. Ik werk oa. volgens de leerprincipes zoals deze ontwikkeld zijn door diverse gedragspsychologen.Uiteraard kan ik dit alleen met jouw hulp: sterker nog: het succes van de therapie ligt voor het grootste gedeelte in jouw handen. Ik kan alleen maar aangeven wat de motivatie is van het gedrag, de vermoedelijke oorzaak en een therapietraject opstellen. Jij zult het, samen met jouw kat(ten) ècht moeten gaan doen. Uiteraard zal ik je gedurende het hele traject met raad en daad terzijde staan: een totaal traject behelst drie maanden gratis nazorg per telefoon of email.