Kattengedragstherapie Amsterdam
/

Kattengedragstherapie, advies en educatie

 


HUISDIEREN EN CORONA, HOE ZIT HET NU PRECIES?
In deze vreemde, angstwekkende tijden komt er veel informatie op je af.
Soms klopt deze informatie, maar vaak ook niet. Het is moeilijk om echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden en zo is het ook met het zoeken en vinden van juiste informatie over het Corona virus.
Het blijkt dat er veel onduidelijkheid is over de overdracht van dit virus naar en van huisdieren. Bij sommige dierenasielen wordt al een toename gezien van mensen die uit angst voor dit virus afstand doen van hun huisdieren.
Dit is zeer spijtig en ook onnodig. Dit is wat er op dit moment bekend is over het gevaar van het SARS-CoV-2/COVID-19 in verband met huisdieren:

Kunnen dieren ziek worden van het Coronavirus of dit verspreiden?
Voor zover nu bekend, worden dieren niet ziek van dit virus en verspreiden zij dit ook niet.
Er zijn veel verschillende soorten coronavirussen, die bij verschillende dieren kunnen voorkomen. Er is op dit moment echter geen bewijs dat ook het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, dieren kan infecteren en ziek maken. Ook is er geen bewijs dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus en zo dus een infectiebron kunnen vormen voor mensen. De overdracht van SARS-CoV-2 lijkt vooralsnog dus alleen van mens op mens te gaan.

Voorzorgsmaatregelen wanneer u zelf besmet bent
Bent u besmet met dit nieuwe coronavirus? Dan is het verstandig om zoveel mogelijk het contact met uw huisdier te vermijden.
Hoewel er geen meldingen zijn van dieren die ziek zijn door COVID-19, is het verstandig dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan uw handen voor en na het contact met huisdieren en draag een mondkapje.

Wat te doen als uw dier in de buurt is geweest van iemand die besmet is
U hoeft alleen actie te ondernemen wanneer uw dier ziek wordt.
Het is zoals gezegd nog niet zeker of dieren besmet kunnen raken of ziek kunnen worden door COVID19. Het lijkt er echter op dat het virus zich alleen van mens tot mens verspreidt. Als uw huisdier een (onverklaarbare) ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met uw dierenarts.
Als u met uw huisdier naar een dierenarts gaat, laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine).
(bronnen: UU, WSAVA, KNMvD)
Bron: LICG.